Medaliate cu aur la Jocurile Olimpice ale Tineretului, canotoarele Tîlvescu și Popescu au luat caimacul în 2014 în județul care excelează prin sporturile nautice

Medaliate cu aur la Jocurile Olimpice ale Tineretului, canotoarele Tîlvescu și Popescu au luat caimacul în 2014 în județul care excelează prin sporturile nautice
  • Publicat:
  • Actualizat:

Juniorii de la CSS Orșova au pus și în acest an monopol pe topul celor mai buni 10 sportivi care activează la cluburile din Mehedinți. Găzduită de sala de spectacole a Școlii Generale nr.7 din Drobeta – Turnu Severin, Gala Sportului Mehedințean a reunit cei mai buni sportivi care au punctat în 2014 pentru județul Mehedinți. La fel ca în anii precedenți, primii 10 sportivi ai județului au provenit de la secțiile de canotaj și kaiac-canoe ale clubului orșovean.

  • În 2014, pe primul loc s-au aflat canotoarele Denisa Tîlvescu și Cristina Popescu, medaliate cu aur la Campionatul European de Juniori din Belgia și la Jocurile Olimpice pentru Tineret, din China, în barca de dublu rame.

Cele două sportive originare din Gorj practică canotajul de 4 ani, iar în toamnă au încheiat junioratul și s-au transferat de la CSS Orșova, care nu are și secții de seniori, la CS Dinamo București. Desemnată cetățean de onoare al orașului Rovinari, unde s-a născut, Cristina Popescu va încerca să reprezinte România și la Jocurile Olimpice de la Rio de Janiero. „A fost cel mai bun an al meu, iar în 2015 vreau să am un parcurs bun la Europenele de seniori. Am luat aurul la Jocurile Olimpice de Tineret și e normal să mă gândesc la Olimpiada din 2016. Pentru mine și Denisa va fi mai greu, deoarece suntem încă mici, dar în 2020 vrem pe podium la Jocurile Olimpice”, a declarat Popescu.

Tîlvescu, adusă de la volei

Și colega ei Denisa Tîlvescu, originară din Târgu Jiu, a vorbit despre obiectivele la seniori și a explicat cum a ajuns să practice canotajul. „A fost un an împlinit, din toate punctele de vedere. Am reușit  să fac ceea ce mi-am propus și să ajung acolo unde mi-am dorit, iar când îți împlinești visele, te simți împlinit ca om. Te pregătești pentru noi obstacole, pe care încerci să le depășești. Am fost selectată de doamna Mariana Maliș, prin intermediul domnului meu profesor de sport de la școala din Tîrgu Jiu. M-au măsurat și m-au întrebat dacă vreau să fac canotaj, am zis da, fiindcă era ceva nou și voiam să fiu independentă, să nu depind de părinții mei. Așa am plecat la Orșova în probe. Nu regret o clipă pasul făcut. Eu făceam volei pe vremea aceia. Știam în mare parte despre canotaj, dar nu detaliile de pregătire. Mi-a fost greu la început. E inevitabil să nu fie greu. Mi-e greu și acum, fiindcă suntem la alt nivel și trebuie să rămâi în top. Chiar dacă nu ajungi să faci performanță, acest sport te dezvoltă ca om, de dezvoltă în toate direcțiile. Înveți ce înseamnă disciplina, cum să te descurci singură în viața și să-și porți de grijă, fiind departe de casă”, a precizat Tîlvescu. Acesta a  vorbit și despre sentimentul pe care îl trăiește în momentul în care i se cântă imnul României la Europene sau Mondiale: „Sentimentul e de nedescris. Te simți deasupra lumii, simți că nu e altcineva mai bun ca tine și că tu ești cel mai important în acea clipă. Atunci uiți de tot greul antrenamentelor și cantonamentelor, unde stăm cam 10-11 luni pe an. Suntem încă mici în lumea asta mare în care am intrat de câteva luni și trebuie să avem răbdare cu noi. Eu sunt mezina lotului olimpic, dar am încredere că va fi bine”.

Câștigătoarea de anul trecut n-a prins podiumul

Cele două canotoare au fost urmate în topul întocmit de Direcția Județeană de Sport Mehedinți de suceveanca Elena Meroniac, medaliată cu aur, argint și bronz la Campionatul European de Kaiac-Canoe pentru  juniori. Aceasta și-a mai trecut în palmares un loc 4 la Campionatul Mondial de juniori, precum și locul al V-lea la Mondialele de seniori. Podiumul la Gala Sportului Mehedințean a fost completat de canotoarele Elena Logofătu și Nicoleta Pașcanu, medaliate cu aur la Mondialele de juniori din Germania și cu argint la Europenele de juniori, în proba de dublu vâsle. Pe patru a fost canotorul Cosmin Macovei – campion european de juniori și vicecampion mondial. Locul al V-lea i-a revenit lui Ștefan Strat – dublu campion european de juniori la kaiac canoe și medaliat cu bronz la Mondiale. Câștigătoarea de anul trecut a Galei Sportului Mehedințean, Elena Florida Ciută, s-a clasat în 2014 pe locul al șaselea, după ce a ratat podiumul la Mondiale. Ciută, care e și singura sportivă premiată originară din Mehedinți, a luat aurul la Europenele de juniori, din Franța, în proba de kaiac dublu x 500 m, unde a făcut cuplu cu Meroniac, precum și două medalii de argint, la kaiac 4 x 500 metri și kaiac dublu x 1000 metri, „Mi-aș fi dorit să fiu și în 2014 cea mai bună sportivă a Mehedințiului, dar rezultatele au fost puțin mai slabe, comparativ cu cele din 2013, când ieșisem campioană mondială, alături de Meroniac. Acum am ratat podiumul, dar am reușim să iau 3 medalii la europene. Am semnat cu Steaua București și în 2015 îmi doresc să prind europenele de seniori și să iau o medalie, măcar la Tineret”, a declarat Ciută. Mihăiță Iliuță (aur la europenele de juniori și argint la mondialele de canotaj) s-a clasat pe șapte, iar locul al VIII-lea a fost împărțit de Paula Logofătu și Sergiu Bejan, medaliați cu aur la europene și cu argint și bronz la mondialele de canotaj. Canotoarele Iuliana Crefelian și Diana Mihai (medaliate cu aur la europene și cu bronz la mondialele) și-au împărțit locul al IX-lea, iar pe 10 a fost Iuliana Croitoru, care și-a adjudecat două medalii la europenele de juniori și două locuri patru la mondialele de juniori.

Bănăduc: „În 2015, rezultatele nu vor mai fi la fel de bune”

Antrenorul și, totodată, noul director al CSS Orșova, nu crede că aceste rezultate se vor repeta și în 2015, ținând cont că toți sportivii premiați au încheiat junioratul, iar cei mai tineri au părăsit în această vară malul Dunării, din cauză că Liceul Traian Lalescu nu le-a mai asigurat hrană. „Un an bun, spre foarte bun, la kaiac-canoe. Am adus medalii importante la europene. La mondiale a fost ceva mai modest, dar e bine e că am reușit să devenim club independent și că ne-am desprins de Traian Lalescu,  unde am trăit un adevărat coșmar în ultima perioadă. Trebuie să refacem baza materială și să facem o selecție amplă, ca să redevenim o forță, în doi ani. După 15 februarie voi merge în județele Suceava și Botoșani, de unde trebuie să selectez vreo 40 de sportivi, dar voi încerca și să-i readuc, măcar pe o parte, pe cei care au plecat în septembrie la Timișoara, Arad, Constanța sau Triumf și Olimpia București, din cauza faptului că la Orșova nu au mai avut hrană. Acum lucrurile au revenit la normal, dar ne va fi greu să refacem secția de performanță, iar acest lucru se va vedea în rezultatele din 2015, care nu vor mai fi ca cele din 2013 și 2014. Avem nevoie de timp. Actualii medaliați au încheiat junioratul și nu vor mai reprezenta Orșova”, a declarat antrenorul Puiu Bănăduc.

Maliș vrea cel puțin o medalie la JO din 2016

Plecat în vară la lotul olimpic de fete pentru canotaj, fostul coordonator al Clubului Sportiv Școlar al Liceului Traian Lalescu Orșova speră și el ca CSS Orșova, cum se numește de luna trecută clubul de la Dunăre, să rămână principalul furnizor de sportivi pentru loturile naționale.. „A fost unul dintre cei mai buni ani la canotaj, pentru clubul orșovean. Majoritatea medaliilor obținute de România la europenele și mondialele de juniori au fost aduse de sportivii mei. Orșova fost și în 2014 cel mai bun club de canotaj din lume la juniori, deși nu avem mulți specialiști pe lângă noi, nu avem institute de cercetare, chimiști, biomecanici sau fiziologi, care să ne ajute, așa cum se întâmplă în străinătate.  Noi aducem sportivi din toată țara, în funcție de niște parametri și disponibilitatea lor să practice canotajul, iar majoritatea nu au noțiuni minime despre sport, dar în 4-5 ani ajung campioni mondiali. Acum, apasă pe umerii mei o foarte mare responsabilitate. Dacă la juniori, unde am fost și antrenor al lotului național, am reușit în fiecare an, la nivel de seniori se pune cu totul altfel problema. Obiectivul principal e Rio 2016, unde trebuie să aduc măcar o medalie. La ultimele olimpiade canotajul n-a prea mai avut rezultate. Noi nu ne-am mai adaptat la noile schimbări și am mers din inerție cât  s-a putut. Nu avem o bază materială ca alte țări și nici o arie de selecție mare. Un club din străinătate are sportivi mai mulți decât reușim să strângem noi de la toate cluburile din România. Sper ca actualii campioni de la Orșova să mă ajute să-mi îndeplinesc obiectivul la seniori”, a precizat antrenorul Maliș

CSM Drobeta n-a intrat în top

DJTS Mehedinți a premiat și trei sportivi de la CSM Drobeta, care au adus medalii pe plan internațional. Astfel, luptătoarea Suzana Șeicariu (57 kg), medaliată cu argint la Europene și cu bronz la Mondialele de cadeți, vicecampioana europeană de juniori la box Ionela Denisa Ungureanu (62 kg) și judoka Alexandra Stan (+ 78 kg), campioană balcanică de seniori,  n-au reușit să prindă topul celor mai buni 10 sportivi ai Mehedințiului, dominat de juniorii de la sporturile nautice. De altfel, în ultimele decenii, singura sportivă care a reușit să se impună în fața celor de la Orșova a fost, în 2005, gorjeanca Constantina Diță, care, pe când era legitimată la CSM Drobeta, a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de atletism pentru seniori, de la Helsinki, la maraton.

„Criteriile de punctaj sunt fixate de Ministerul Tineretului și Sportului. Ca în fiecare an, sportivii de la Orșova ocupă primele 10 locuri, dar am încercat să premiem și trei sportivi de la CSM Drobeta. Ținând cont că într-o barcă sunt și câte 4 canotori sau kaiacisti, pe primele 10 locuri s-au regăsit 15 sportivi de la Orșova, la Gala Sportului Mehedințean. Sper ca anul viitor să avem mai mulți bani și să putem finanța cât mai multe competiții”, a spus noul director al DJTS Mehedinți, Gabriel Răceanu.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ar fi revenirea anului: „Barcelona a primit o șansă de aur”! Numele uriaș care poate semna în 2025
Ar fi revenirea anului: „Barcelona a primit o șansă de aur”! Numele uriaș care poate semna în 2025
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Gică Popescu a făcut anunțul! Ce se va întâmpla după ce va fi numit un nou premier la Palatul Victoria
Gică Popescu a făcut anunțul! Ce se va întâmpla după ce va fi numit un nou premier la Palatul Victoria
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a intrat în turul 2! Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă şi-au dat demisia
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a intrat în turul 2! Marcel Ciolacu şi Nicolae…
Ilie Năstase dă o veste îngrijorătoare înainte de turul 2 la prezidenţiale. Aşteaptă un semn pentru a accepta:
Ilie Năstase dă o veste îngrijorătoare înainte de turul 2 la prezidenţiale. Aşteaptă un semn pentru a accepta: "Normal" |…
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite alimente
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite…
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Ion Ţiriac a dezvăluit ce preşedinte vrea pentru România: Din păcate, nu prea am avut aşa ceva!
Ion Ţiriac a dezvăluit ce preşedinte vrea pentru România: Din păcate, nu prea am avut aşa ceva!
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak Djokovic
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak…
×